Inspectie: Toekomst onderwijs onder druk door ongelijk verdeeld lerarentekort

DEN HAAG - Een ongelijk verdeeld lerarentekort zorgt ervoor dat de toekomst van het onderwijs onder druk staat, aldus de Inspectie van het Onderwijs woensdagochtend in de Staat van het Onderwijs. De kwaliteit van het onderwijs is momenteel gemiddeld nog op niveau, maar om dat niveau te behouden, moeten er wel 'scherpe keuzes' gemaakt worden, aldus de inspectie.

De onderwijsinspectie signaleert al langer dat het niveau van het Nederlandse onderwijs terugloopt, maar de "haarscheuren" in het onderwijssysteem "dreigen zich te verdiepen".

Dit is al te zien in de teruglopende prestaties van leerlingen, ongelijke kansen en sociaal-economische segregatie. "Ze dreigen zich, mede onder druk van een ongelijk lerarentekort, te verdiepen", aldus de Inspectie van het Onderwijs in haar jaarlijkse rapport.

In 2019 is er een tekort van 2.322 fulltime leraren en directeuren, en de inspectie schat in dat het tekort in het schooljaar 2023-2024 is opgelopen tot ruim 4.200 fulltimevacatures. Als er niets verandert, is dat in 2027 verder opgelopen tot ruim 8.800.

Scholen met een "complexe leerlingenpopulatie" worden harder getroffen door het lerarentekort in het primair onderwijs. In de Randstad zijn nog altijd de meeste vacatures en "de tekorten zijn groter bij scholen met een groter aandeel leerlingen met een niet-westerse migratieachtergrond, ongeacht of deze in een stedelijk of minder stedelijk gebied staan", aldus de Inspectie van het Onderwijs.

Laatste nieuws