Kinderombudsman: 'Jeugdhulp voor kwetsbare kinderen schiet tekort'

DEN HAAG - Kwetsbare kinderen krijgen niet de hulp die ze nodig hebben van de verschillende zorginstanties, aldus kinderombudsman Margrite Kalverboer dinsdag. Kalverboer zegt vele signalen te ontvangen dat problemen in de jeugdhulp, jeugdbescherming, jeugd-ggz en het passend onderwijs "steeds groter worden".

Volgens Kalverboer hebben kwetsbare kinderen en hun ouders vaak te maken met een stapeling van problemen en lopen ze daarom bij verschillende organisaties. Deze organisaties werken echter, ondanks hun inzet, langs elkaar heen. Aldus de kinderombudsman in een brief aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

"Er is geen plek voor kinderen die dringend psychische hulp nodig hebben, voogden wisselen elkaar in snel tempo af en kinderen zitten soms maandenlang thuis omdat er geen passend onderwijs is", schrijft ze in de brief.

Volgens Kalverboer wacht een groeiend aantal kinderen nog op specialistische zorg, "zelfs als de situatie kritiek is". Hierbij noemt Kalverboer ook dat het aantal kinderen dat mishandeld wordt de laatste jaren niet significant afneemt.

Laatste nieuws