Minister Slob wil strenger toezien op plannen scholen in krimpgebieden

23-08 06:05 | bron: Onderwijsland.com

DEN HAAG - Om ervoor te zorgen dat het onderwijsaanbod overal op peil blijft, wil minister Slob dat scholen in krimpgebieden goede plannen maken. Hij wil daar strenger op toezien. Scholen moeten kunnen aantonen dat zij dit voor de komende tien jaar goed regelen. Slob reageert op het advies van de commissie-Dijkgraaf, die adviseert over leerlingendaling in het voortgezet onderwijs. Aldus Rijksoverheid.

Slob: “Iedere leerling moet op een acceptabele afstand naar een voor hem of haar goede school kunnen. Dat kan alleen als scholen in krimpregio’s nu al plannen maken voor de toekomst. In sommige regio’s gaat dat heel goed. Maar helaas zien we dat sommige scholen de omvang of urgentie van de leerlingendaling onderschatten. Om ervoor te zorgen dat het onderwijsaanbod overal op peil blijft, neem ik maatregelen.”

Acceptabele afstand naar school

Het op peil houden van het onderwijsaanbod gaat zowel om de kwaliteit van het onderwijs, als de breedte van het aanbod in de regio. Zijn er bijvoorbeeld voldoende vmbo-profielen in de regio? Daarnaast moet het aanbod op acceptabele afstand voor leerlingen zijn. Wat acceptabel is, verschilt per onderwijsvorm en per regio. Regio’s bepalen zelf wat acceptabele afstanden zijn.

In geval van problemen

De commissie stelt voor dat als uit prognoses blijkt dat er in de komende tien jaar een probleem ontstaat en de scholen te weinig actie ondernemen, schoolbesturen voortaan een plan van aanpak moeten opstellen. Wanneer een schoolbestuur dit niet doet of er andere problemen zijn, moet de minister een regionale regisseur aanwijzen om de problemen op te lossen. Slob gaat het voorstel van de commissie uitwerken.

Afwijken knellende regels

Ook gaat minister Slob onderzoeken of er een regeling moet komen om het onderwijsaanbod in bepaalde regio’s toekomstbestendig te maken. Dat kan door een regeling waarin toestemming wordt gegeven om van knellende regels af te wijken. In een beperkt aantal situaties kan dat wellicht ook met extra budget.

Commissie-Dijkgraaf

De commissie ‘Aanpak leerlingendaling voortgezet onderwijs’ adviseerde in opdracht van minister Slob. Het rapport van de commissie is vanaf vandaag openbaar, nu minister Slob het rapport met zijn reactie op het rapport naar de Tweede Kamer stuurt. Behalve voorzitter Elbert Dijkgraaf, bestond de commissie uit Frits Hoekstra en Kete Kervezee.

 

Update: 23-8

Bron: Rijksoverheid

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
17 sep Meer mogelijkheden tot ingrijpen bij slecht functioneren van scholen
17 sep C-Academy: inspiratie en ondersteuning op het gebied van techniekonderwijs
17 sep Het Financieel Opleidingsinstituut is live met Coachview!
16 sep Bestuur Haga Lyceum wil niet vertrekken
16 sep Meerderheid Nederlanders wil geen islamitische scholen meer
16 sep 'Ministerie bewerkte onderzoeksrapport fiscus'
16 sep Simulaties, virtuele werelden en hologrammen: zit er een onderwijsrevolutie aan te komen?
16 sep Inzicht in je leiderschapskwaliteiten dankzij paarden
16 sep Training: Zien is snappen
13 sep Waarom doen Finse en Estse scholieren het zo goed op school?
13 sep Inspectie onderzoekt islamitische scholen met lhbti-vijandig lesmateriaal
13 sep Welke onderwijsbevoegdheden zijn er?
13 sep Geef jongeren al op middelbare school stemrecht
13 sep 5 belangrijk vragen om de ideale cursusadministratie software te kiezen
12 sep Aanpak weekendscholen nog niet zo eenvoudig
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?