Dus zó doe je dat, leerlingen eigenaar maken van hun leerproces

ROTTERDAM - Duizenden leraren weten inmiddels dat leerlingen de meeste vooruitgang boeken als leerlingen zich eigenaar voelen van hun leerproces. Als leerlingen weten: dit ga ik leren, dit kan ik al en dit kan ik doen om mijn leerdoel te bereiken.

Dit klinkt mooi, maar in de praktijk blijft het soms abstract. Want als leerlingen ‘eigenaar zijn van hun leerproces’, wat doe jij als leraar dan precies? Hoe kun je ze helpen?

Tip 1: Zorg dat het leerdoel helder is, zodat leerlingen weten wat er van ze wordt verwacht.
Tip 2: Splits je doel daarom op in concrete succescriteria.
Tip 3: Kijk even naar het filmpje hoe deze juf dat doet.

Deze manier van werken wordt wel ‘formatieve assessment’ of formatieve evaluatie genoemd. Je bekijkt en herkent hoe kinderen met hun leerproces bezig zijn en je reageert daar zo op dat ze een stap verder komen. Dat leer je je leerlingen ook bij zichzelf te doen en met andere kinderen in de groep. 

Shirley Clarke
Shirley Clarke is de internationale autoriteit op dit gebied. Haar aanpak is al werkend met scholen ontstaan. In haar boek Leren zichtbaar maken met Formatieve Assessment geeft ze talloze praktijkvoorbeelden die je helpen om dit in je eigen klas toe te passen. “Oh, dus zó doe je dat”, horen we vaak van lezers. 
Benieuwd naar wat voorbeelden? Download gratis een deel uit het boek over leerdoelen en succescriteriaOf misschien is de nieuwe beknopte uitgave iets voor jou.  

Congres
Leren van Shirley Clarke zelf? Op 4 & 5 april komt zij naar Nederland. Dan organiseren Bazalt, HCO en RPCZ:

Congres Formatief evalueren 
kleine veranderingen met een groots effect

Je kunt kiezen uit een praktische masterclass, een compact congres waarin je kennismaakt met zowel de theorie als de praktijk (een live praktijkvoorbeeld). Of een opleiding om collega’s te coachen bij het toepassen van formatief evalueren in hun groep of om leiding te geven aan schoolbrede implementatie van formatief evalueren. Kijk voor details in de congresbrochure.

Download gratis deel uit het boek

Naar congresbrochure

 

Bron: Bazalt - partner Onderwijsland.com

 

Laatste nieuws