Circa 65 procent van de basisschoolleerlingen zullen later gaan werken in beroepen die nu nog niet bestaan

HEERLEN - Circa 65 procent van de basisschoolleerlingen van vandaag zullen later gaan werken in beroepen die nu nog niet bestaan. Daarnaast leiden we nu duizenden leerlingen op voor banen die in de nabije toekomst zullen verdwijnen door automatisering. Wat moet het onderwijs doen om jongeren toekomstbestendig te maken? De antwoorden op deze vragen zijn te lezen in het rapport ‘Voorbereiden op niet-bestaande banen’ van prof. dr. Paul A. Kirschner, universiteitshoogleraar bij de Open Universiteit.

Tijdens zijn onderzoek vroeg Kirschner aan een groep experts, bestaande uit onderzoekers, personeelsmanagers, onderwijsmanagers en onderwijsgevenden, waaraan het onderwijs zou moeten werken om de leerlingen van vandaag toekomstbestendig te maken. De experts vinden het belangrijk dat er ruimte is voor reflectie, het stellen en bereiken van persoonlijke doelen, leren in levensechte situaties en kritisch denken. Radicaal ingrijpende ideeën, zoals ‘herontwerp de school’, vinden de experts zowel weinig belangrijk als weinig haalbaar. De typische 21e-eeuwse vaardigheden, zoals informatievaardigheden, hebben niet zo’n hoge prioriteit, maar kunnen wel eenvoudig bereikt worden. Wat ook door de expert als zeer belangrijk werd bestempeld is een degelijk kennis- en vaardigheidsbasis.
 
Om de impasse te doorbreken adviseert Kirschner om bij het uitzetten van onderwijsbeleid te komen tot een drietrapsprocedure. De eerste trap is het leggen van een kennisfundament waarmee leerlingen goed kunnen functioneren in het vervolgonderwijs en in hun toekomstige loopbaan. De tweede trap is ervoor zorgen dat leerlingen het gevoel krijgen dat zij ook echt iets kunnen met wat zij geleerd hebben. De competenties die ze daarvoor nodig hebben zijn kennis toepassen in uiteenlopende situaties, problemen oplossen en samenwerken. De derde trap is het ontwikkelen van hogere-orde denkvaardigheden zoals metacognitie en reflectie. Dit zijn de vaardigheden die aan de basis liggen van een leven lang leren en kritisch denken. 
 
 
Bron: Open Universiteit

Laatste nieuws