Kabinet stelt fonds beschikbaar voor mbo'ers met studievertraging

DEN HAAG - Het kabinet trekt 10 miljoen euro uit voor studenten op het mbo die buiten hun schuld studievertraging oplopen. Jongeren die tijdens hun opleiding ziek of zwanger worden en studenten met een beperking kunnen aanspraak maken op het fonds.

Momenteel moeten mbo'ers die bijvoorbeeld door ziekte het studiejaar niet kunnen afmaken nog gewoon schoolgeld betalen. Die kosten zullen in de toekomst door het fonds gedekt gaan worden, aldus een wetsvoorstel van minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs.

"In het hoger onderwijs waren dit soort regelingen heel vanzelfsprekend. Om onverklaarbare redenen was dat in het mbo nog niet zo. Dat wil ik nu goed regelen", aldus van Engelshoven in het AD.

Mbo'ers kunnen alleen gebruikmaken van het fonds als ze geen recht meer hebben op studiefinanciering, een studielening of aanvullende beurs.

In de wet wordt daarnaast geregeld dat mbo'ers ook officieel studenten gaan heten. Daardoor krijgen ze ook recht op een vergoeding als ze in de studentenraad zitten. Voor hbo-studenten en studenten aan de universiteit bestond een soortgelijk fonds al.

Laatste nieuws