Minister vreest dat studenten zich door druk niet ontwikkelen als persoon

DEN HAAG - Studeren is meer dan een diploma halen, aldus minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven. Er moet volgens haar ook tijd en ruimte zijn voor persoonlijke ontwikkeling.

"Aan alle kanten hoor je van studenten dat ze hoge druk ervaren. We moeten uitkijken dat de druk voor studenten geen struikelblok wordt", aldus de minister in een donderdag verschenen interview met Trouw.

De minister waarschuwt voor te veel nadruk op 'rendement' aan universiteiten en hogescholen. Het doel om iedereen zo snel mogelijk te laten afstuderen, kan juist een belemmering worden, zegt ze.

"Het gaat er ook om dat je je ontwikkelt als persoon, dat je je sociale kwaliteiten ontwikkelt. Denk daarbij aan vrijwilligerswerk, bestuurswerk, een sportteam coachen of andere maatschappelijk relevante taken."

De minister benadrukt dat de arbeidsmarkt ook om andere kwaliteiten vraagt. "Mensen die in staat zijn om in een groep te werken, die in staat zijn verbindingen te leggen met anderen."

In een eerder gepubliceerde Kamerbrief schrijft Van Engelshoven over het toegankelijker maken van het hoger onderwijs. Daarin kondigt ze aan dat het kabinet zo min mogelijk opleidingen met een numerus fixus wil en dat er gesprekken gevoerd gaan worden over bindende studieadviezen.

Bent u het met de minister eens?

Bron: Trouw

Laatste nieuws