Klassenbaby's leren kinderen sociale vaardigheden

ROTTERDAM - Een baby in de klas moet kinderen op school sociale vaardigheden bijbrengen. De klassenbaby’s zijn al een succes in het buitenland. De methode komt nu ook naar Nederland. In bijna 4.000 klassen in 11 landen zijn de zogenaamde klassenbaby's een succes, aldus het AD.

De klassenbaby's komen daar elke maand op bezoek, vergezeld door zijn vader of moeder en een speciaal getrainde instructeur. Het idee achter het concept: door te letten op de reacties van een pasgeborene (Huilt het kind, waarom? Lacht het, naar wie?’) leren kinderen emoties bij anderen én bij zichzelf herkennen en te begrijpen.

Nu kunnen ook Nederlandse scholen zich aanmelden voor het zogenaamde Roots of Empathy-programma. Na de zomervakantie krijgen tien Rotterdamse basisscholen de primeur, maar ook in de rest van het land staan schooldirecteuren te trappelen.

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de klassenbaby's iets bereiken wat geen juf of meester zomaar voor elkaar krijgt. Leerlingen die een baby op bezoek krijgen, pesten minder, zijn minder agressief en kunnen meer begrip voor anderen opbrengen.

Update: 14-11

Bron: AD.

Foto: Roots of Emphaty

Laatste nieuws