Onderwijs krijgt er het meest bij in begroting voor 2019

DEN HAAG - De overheid steekt volgend jaar 1,9 miljard euro extra in onderwijs, onderzoek en innovatie. Het is daarmee de grootste investering in de Miljoenennota. Het extra geld zal besteed worden aan voor- en vroegschoolse educatie en lager collegegeld in het hoger onderwijs.

“Het kabinet investeert fors extra in voor- en vroegschools onderwijs, zodat de jongste kinderen met het risico op een achterstand meer aandacht krijgen. Om beter te kunnen voldoen aan de grote vraag naar technisch personeel krijgen vmbo-scholen met een technisch profiel extra geld.” Aldus de Troonrede.
 
Ook wordt gesproken over het lerarentekort: “Om het nijpende lerarentekort aan te pakken, is geld vrijgemaakt voor hogere salarissen in het primair onderwijs, verlaging van de werkdruk en halvering van het collegegeld in de eerste twee jaar van de lerarenopleiding. Het lerarentekort vraagt ook de komende jaren om actie en samenwerking van alle partijen in het onderwijs.”

In totaal wordt er 295 miljard euro uitgegeven en komt er 305 miljard euro binnen. Het begrotingsoverschot bedraagt volgend jaar dus 10 miljard euro. De staatsschuld komt volgend jaar uit op 404 miljard euro, waar de Nederlandse overheid ongeveer 5,5 miljard euro rente over moeten betalen.

De economie groeit dit jaar naar verwachting met 2,8 procent en volgend jaar met 2,6 procent. De werkloosheid daalt naar 3,5 procent, voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in een update waarin de plannen van Prinsjesdag verwerkt zijn.

Volgens het CPB zullen de meeste Nederlanders iets van de voorspoed in de portemonnee merken. 

Laatste nieuws