Verzekeraars zetten scholen met rug tegen de muur

BREDA - Het wordt voor scholen onbetaalbaar om een goede aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering te hebben. Bijna alle verzekeraars zeggen bestaande polissen op en weigeren scholen nog te verzekeren. De weinige aanbieders die dat nog wel willen, hanteren hoge premies en eigen-risicobedragen en bovendien versoberde condities. VOS/ABB vindt het onacceptabel dat verzekeraars de scholen op deze manier met de rug tegen de muur zetten.

Volgens de verzekeraars zijn de premies die de scholen betalen onvoldoende om alle gemelde schades te vergoeden. Bovendien zouden de eigen-risicobedragen te laag zijn. VOS/ABB’s verzekeringspartner Aon meldt dat met name letselschadeclaims ertoe leiden dat verzekeraars structureel meer geld moeten uitkeren dan er aan premies binnenkomt.

Aon ziet dat de meeste letselschades in het primair onderwijs ontstaan door ongelukken op klimrekken en speeltoestellen en tijdens de gymlessen. In het voortgezet onderwijs vormen de hockeylessen een bron van veel letselschade waarvoor scholen aansprakelijk worden gesteld.

VOS/ABB signaleert dat het onderwijs door de verzekeraars ook -indirect- het slachtoffer wordt gemaakt van hun tegenvallende beleggings- en rente-opbrengsten. Bovendien wijzen ze op strenge eisen van De Nederlandsche Bank (DNB) om hogere premies te rekenen.

Bekijk hier het volledige bericht.

Laatste nieuws