Aantal tienerscholen wordt verdubbeld

DEN HAAG - De tienerscholen zijn bedoeld om de overgang van basisschool naar middelbare school kleiner te maken. Leerlingen stappen na groep 8 niet over naar de middelbare school maar kunnen tot hun 14de op de tienerschool blijven, daarna kiest de leerling voor vmbo, havo of vwo.

Dit schooljaar komen er zes nieuwe tienerscholen bij, dat houdt in dat het totaalaantal op twaalf komt te staan. De aanvragen worden goedgekeurd door Minister Arie Slob (Onderwijs). Minimaal vijftien andere scholen hebben ook interesse om mogelijk een tienerschool te worden in de toekomst. 

Het ministerie van Onderwijs wil door middel van het experiment onderzoeken of deze scholen een oplossing zijn voor leerlingen die de overgang nu te groot vinden. 

Het aantal tienerscholen in Nederland, waar 10- tot 14-jarigen onderwijs krijgen, wordt dus verdubbeld. De nieuwe tienerscholen komen in Rotterdam, Nijmegen/Groesbeek, Sneek, Emmeloord, Dordrecht en Horst. De tienerscholen die al actief zijn staan in Groningen, Zwolle, Ridderkerk, Gorkum, Zetten en Amsterdam. Het experiment naar de tienercolleges dient in 2020 te zijn afgerond. In het uiteindelijke rapport wordt gekeken naar de onderwijskwaliteit, welke problemen er waren en of leerlingen, ouders en leraren tevreden zijn. 

Laatste nieuws