Veel scholen zitten op goud, maar zien het niet

ENTER - Alles voor de leerling. Dat is de basishouding in het onderwijs. En alles wat daarvan afleidt, is eigenlijk maar irritant. Begrijpelijk – en in veel gevallen ook te prijzen. Maar soms is het goed om twee stappen terug te zetten. Veel scholen zitten op goud, maar zien het niet. En dat is zonde. Ook voor de leerling. 

Scholen verzamelen data. Dat klinkt logisch, want waar komt anders die administratiedruk vandaan? Maar wat wel verwonderlijk is: scholen doen er nauwelijks iets mee. Terwijl uit die grote hoeveelheid data een heleboel toegevoegde waarde gehaald kan worden. 

Wc-papier en tussenuren
Ga maar na: alle beslissingen en alle uitkomsten staan ergens opgeslagen. Wie het weten wil, kan opzoeken hoeveel geld er aan wc-papier is uitgegeven, hoe vaak per jaar klas 2B twee tussenuren achter elkaar heeft, en welke leerling vorig jaar de meeste uren gemist heeft. Dat is op zich allemaal interessant, maar de meerwaarde voor de organisatie (en dus de leerling) is beperkt. Die wordt groter als we uitzoomen. Want als driekwart van alle gezakte leerlingen in de afgelopen jaren in dezelfde maand begon te verzuimen, is dat informatie waar je wél iets mee kunt. En zo zijn er veel meer verbanden te leggen, als je de data maar weet te analyseren. 

Aan de bak voor je leerlingen
Dat geldt ook voor gegevens op bijvoorbeeld financieel gebied, of op HR-gebied. Door grote hoeveelheden data te combineren en te analyseren, maak je van data kennis. Met die kennis kun je tot inzichten komen die je anders zou missen. Bijvoorbeeld over de vraag hoe je functiehuishouding zich verhoudt tot de zorgvraag. En daarmee kun je aan de bak voor je leerlingen. Maar die eerste stap, van het combineren en analyseren, die wordt vaak niet gezet. Omdat het te veel werk is. Dat excuus gaat niet meer op. 

Slimmer werken
Met software voor business intelligence (BI) haal je in een handomdraai de relevante informatie naar boven. De software analyseert data uit (verschillende) systemen en presenteert de uitkomsten in rapportages, dashboards, grafieken en kaarten. Steeds gebruikelijker in het bedrijfsleven, maar nog weinig toegepast in het onderwijs. Terwijl scholen, net als bedrijven, organisaties met een doel zijn. En dat doel haal je ook in onderwijsland makkelijker door slim te werken, dan door alleen maar hard te werken. 

Meer weten over Business Intelligence? Kijk dan op forque.nl. Of bel Noël Pepermans. Je bereikt hem op (+)31-6 34 73 75 42.

De specialisten van Forque hebben een aantal standaard dashboards ontwikkeld met Microsoft PowerBI. En bieden die niet precies de informatie die jij zoekt? Dan bouwen we met plezier een dashboard op maat voor je - of we helpen je het zelf te doen.

 

Laatste nieuws