Minister Slob erkent kennisgebrek bij scholen over hoogbegaafde kinderen

DEN HAAG - Een derde van de leraren vindt dat er op zijn school onvoldoende kennis is van hoogbegaafdheid. Dat blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek en De Monitor. Meer dan de helft van de leerkrachten zegt daarnaast onvoldoende aandacht te kunnen besteden aan hoogbegaafde kinderen in de groep. Aldus het KRO programma De Monitor.

De Monitor onderzocht hoe de Wet passend onderwijs uitpakt voor hoogbegaafde leerlingen. In 2013 werd die wet aangenomen, waarin is vastgelegd dat ook kinderen met een beperking in eerste instantie naar het regulier onderwijs gaan. In de Tweede Kamer werd twee weken geleden de noodklok geluid: veel kinderen krijgen ondanks de wet niet het onderwijs dat ze nodig hebben. Zo blijkt er onder meer geen dekkend aanbod te zijn van goed passend onderwijs voor hoogbegaafden in Nederland.

Geen kennis bij leraren

Een derde van de leraren ervaart dat er binnen zijn school onvoldoende kennis is over hoogbegaafdheid, blijkt uit het onderzoek van De Monitor en DUO onder vierhonderd leerkrachten. Dat concludeert onderzoeker Willy de Heer, die eind vorig jaar op dit onderwerp promoveerde aan de Universiteit van Leiden, ook: ‘Het komt vooral doordat er op de pabo, de lerarenopleiding voor het basisonderwijs, nauwelijks tot geen aandacht wordt besteed aan hoogbegaafdheid.’ Pabo’s zijn ook niet van plan om die kennisoverdracht in de komende jaren op te nemen in het curriculum, blijkt uit het onderzoek van De Heer: ‘Terwijl dit de belangrijkste oorzaak is voor het niet-dekkende aanbod voor hoogbegaafde kinderen.’

Lees hier meer.

Laatste nieuws