Inspectie: niveau van het onderwijs daalt al 20 jaar

DEN HAAG - De prestaties van scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs zijn vorig jaar, net als in eerdere jaren, teruggelopen. Deze dalende trends is nu al 20 jaar te zien, aldus de Inspectie voor het Onderwijs in haar jaarlijkse rapport, de Staat van het Onderwijs.

De Inspectie somt een aantal trends op die 'reden tot zorg zijn. Zo is de afgelopen twee jaar het aantal kinderen dat aan het einde van de basisschool niet goed kan lezen gestegen. Bovendien ontwikkelt zich steeds minder toptalent.

Verder neemt de segregatie op sociaal-economisch vlak toe: kinderen van ouders met een hoger opleidingsniveau komen minder in contact met leeftijdgenootjes voor wie dit niet geldt. ''Vooral academisch opgeleide ouders scheiden zich af", aldus het rapport.''Dit komt deels door woonsegregatie, maar ook doordat ouders kiezen voor eigen scholen.'' 

''We moeten wel concluderen: door de jaren heen glijden de resultaten van het Nederlandse onderwijs af. Hier maak ik me echt zorgen om", aldus inspecteur-generaal Monique Vogelzang. Onderwijs en overheden zouden beter samen moeten werken om de trend te keren, luidt het pleidooi van de Inspectie. ''Te open overheidssturing leidt regelmatig tot vrijblijvendheid."

De Inspectie stipt ook een aantal positieve punten aan. Gemiddeld genomen komen leerlingen goed opgeleid van school. Daarnaast kunnen mensen in Nederland na hun opleiding relatief makkelijk een baan vinden, vergeleken met andere landen.

Weten hoe je goed onderwijs geeft anno 2018?

Bron: ANP

Laatste nieuws