Intelligentietest door ouders steeds vaker ingezet als second opinion bij schooladvies

HILVERSUM - Ouders laten kinderen steeds vaker een intelligentietest doen naast het schooladvies van de basisschool. Met zo’n second opinion proberen ouders de school te overtuigen alsnog een hoger schooladvies te geven. Hierover bericht RTL Nieuws. 

Sinds 2014 bepaalt het schooladvies van de basisschool naar welke middelbare school een leerling gaat. De eindtoets, die overigens wel verplicht is, is daaraan ondergeschikt. Marion Eggink, psycholoog bij 2explore, ziet sindsdien een duidelijke toename van ouders die een intelligentietest voor hun kinderen aanvragen. “Je ziet een heel duidelijke trend dat ouders erbovenop zitten. Ze durven niet meer alleen te vertrouwen op het advies van de school.” De psychologe denkt dat dit mede te wijten is aan de “vele wisselingen van leerkrachten in het basisonderwijs”.
 
Ook de Landelijke Vereniging voor Studiebegeleidingsinstituten (LVSI), de Algemene Onderwijsbond (AOB) en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) geven aan dat leerlingen vaker een onafhankelijke intelligentietest ondergaan. CNV Onderwijs is daar niet blij mee. De vakbond vindt dat ouders het weloverwogen advies van de onderwijsprofessional moet respecteren en daarover gewoon in gesprek moeten gaan als dit nodig is. 
 
Circa 90 procent van de leraren maakte de afgelopen twee jaar mee dat een ouder het niet eens was met het advies. De druk vanuit ouders kan zo hoog oplopen dat een kwart van de leraren die ermee te maken hebben, overweegt te stoppen als docent.
 
 
Bron: RTL Nieuws

Laatste nieuws