Beoordeling leerresultaten soepeler voor scholen met veel zorgleerlingen

DEN HAAG - Vanaf april 2018 heeft de onderwijsinspectie meer mogelijkheden om bij de beoordeling van leerresultaten van basisscholen rekening te houden met de aanwezigheid van veel leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Deze leerlingen scoren soms lager op de eindtoets dan op basis van hun achtergrond te verwachten zou zijn, ondanks alle (extra) inspanningen van de school. Hierdoor komen sommige scholen onder de minimumnorm, aldus Rijksoverheid.

Door deze maatregel uit het regeerakkoord kan de inspectie scholen die veel leerlingen met bijzondere onderwijsbehoeften opvangen toch een voldoende beoordeling geven van de leerresultaten. “We moeten scholen vooral erkennen om wat ze weten te bereiken en niet straffen als ze extra hun best doen om leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een plek te bieden”, aldus minister Slob.

Sommige scholen doen nu veel extra moeite om leerlingen met bijzondere onderwijsbehoeften op te vangen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om leerlingen met ernstige gedragsproblematiek, autisme of een privésituatie waardoor de leerling extra hulp nodig heeft.

Bron: Rijksoverheid

Laatste nieuws