Leerlingen en leerkrachten kampen met gezondheidsklachten door slechte ventilatie in scholen

HILVERSUM - Veel scholen in Nederland blijken een slecht ventilatiesysteem te hebben. Hierdoor kampt een (groot) deel van de leerlingen en leerkrachten met gezondheidsklachten, zoals misselijkheid en hoofdpijn, dit blijkt uit onderzoek van Reporter Radio, aldus NPO Radio 1.

Het zou gaan om tientallen (nieuwbouw) scholen waar de mechanische luchtventilatie onvoldoende werkt. In de praktijk komt dit er op neer dat het in de winter te koud is en in de zomer veel te heet.
 
Daarnaast zijn er scholen waarbij de ramen niet open kunnen, waardoor er geen frisse lucht binnenkomt. Bovendien zorgt de mechanische ventilatie soms voor geluidsoverlast, wat scholen doet besluiten de apparatuur in zijn geheel uit te schakelen.
 
Verschillende instanties verantwoordelijk
 
Er zijn verschillende instanties verantwoordelijk voor de schoolgebouwen. De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van de scholen, maar is het schoolbestuur verantwoordelijk voor het binnenklimaat. Veel scholen weten daarnaast niet hoe ze de ventilatiesystemen moeten onderhouden.
 
Bron: NPO Radio 1
 
Update: 15-10

Laatste nieuws