Principeakkoord cao-hbo

UTRECHT - De werkgeversorganisatie Vereniging Hogescholen, CNV Onderwijs en de andere vakbonden zijn een principeakkoord overeengekomen voor de cao-hbo 2018-2022.

Loonontwikkeling

2,5% loonsverhoging per 1-9-2018

2,4% loonsverhoging per 1-4-2019

Eenmalig € 400,- bij het salaris van juni 2018

Eenmalig € 400,- bij het salaris van juni 2019

De aanloopsalarissen van de schalen tot en met 5 komen te vervallen.

De schalen 2 tot en met 5 worden verkort door het schrappen van de eerste trede.

Het zoveel mogelijk voorkomen van flexibele arbeid is de belangrijkste doelstelling in de nieuwe cao. Daarnaast wordt geprobeerd om zoveel mogelijk arbeidsrelaties onder het regime van de cao te brengen. Een vast contract of een contract met uitzicht op een vast contract is voor regulier werk het uitgangspunt. Uitzendarbeid wordt slechts ingezet bij ziekte of situaties van korte duur. Een bovengrens over het percentage flexwerk wordt met de medezeggenschap vastgesteld. De uitzendkrachten krijgen naast de beloning recht op toelagen, werkgeversbijdragen van de pensioenpremie en onkostenvergoeding. Voor hen wordt de taaktoedeling hetzelfde als voor de cao-werknemer.

Tijdelijke aanstelling duur project

Om extra inhuur bij projecten te verminderen, kunnen medewerkers eenmalig tijdelijk worden aangesteld voor de duur van het project echter is dit alleen mogelijk na instemming van de medezeggenschapsraad. Aan het inwerktraject wordt de duur van tijdelijke contracten met uitzicht op vast gekoppeld. Het belang van een goed inwerkprogramma wordt hierdoor benadrukt. Mits er geen zwaarwegend bedrijfsbelang zich daartegen verzet of de medewerker een onvoldoende beoordeling krijgt, worden deze contracten omgezet in een vaste baan.

Overige afspraken in de nieuwe cao zijn onder andere dat elke hogeschool samen met de medezeggenschapsraad een plan van aanpak maakt voor het terugdringen van de werkdruk. Daarnaast kan lokaal een generatiepact regeling worden afgesloten.

Partijen hebben vastgesteld dat elke hogeschool werknemers de kans biedt om zich fiscaal voordelig te verzekeren tegen het ANW-gat. Partijen gaan in de maand april hun achterban raadplegen. Gedurende deze periode loopt de huidige cao gewoon door.

Bron: CNV Onderwijs

Laatste nieuws