Scholen hebben nog 1 week ontheffing voor vervangingsbeleid

DEN HAAG - Hoewel de griepgolf in Nederland nog steeds niet voorbij is, is er voor het eerst een grote afname te zien. Vorige week gingen nog 164 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten, deze week 104. De afname komt goed uit voor het onderwijs. De mogelijkheid om onbeperkt een vervanger in te zetten loopt aan het eind van deze maand af. Dit meldt het VOS/ABB.

Een griepepidemie duurt gemiddeld negen weken, deze griepgolf duurt nu 14 weken. Met name in de wintermaanden komen scholen in de problemen met het vervangingsbeleid. De Wwz is per 1 juli 2016 ingegaan voor het bijzonder onderwijs. Doel van deze wet is dat leraren meer zekerheid en duidelijkheid hebben, daarnaast ook sneller recht hebben op een vast contract. Zes tijdelijke contracten in drie jaar krijgen docenten voordat er sprake is van een vaste aanstelling. Door griepgolven worden vaak vervangers ingezet, daardoor lopen scholen het risico dat ze vervangers een vast contract moeten aanbieden.

Scholen hebben vorig jaar en in 2018 hiervan ontheffing gekregen. Scholen mogen in de maanden met een grote kans op griep (januari, februari en maart) voor onvoorziene vervanging invaldocenten veertien dagen achter elkaar inschakelen. Deze tijdelijke contracten resulteren niet in een vaste aanstelling. De ontheffing loopt volgende week af.

Laatste nieuws