Pedagogisch medewerker mag voorschoolse educatie geven

DEN HAAG - Onder voorwaarden mag een pedagogisch medewerker zonder diploma ingezet worden op een groep met voorschoolse educatie. Dit is in strijd met de eisen die sinds 1 januari 2018 gesteld worden aan voorschoolse educatie. Dit staat in een brief van onderwijsminister Slob aan de Tweede Kamer.

Volgens het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie moet een pedagogisch medewerker die voorschoolse educatie geeft daarvoor gekwalificeerd zijn.

Een scholing van minimaal 12 dagdelen dient daarvoor te worden afgelegd. Volgens minister Slob ontstaat daardoor een vraag naar sterk gecomprimeerde opleidingen zonder praktijk component, zodat de pedagogisch medewerkers kunnen worden ingezet in de voorschoolse educatie.

De minister wil daarom het Besluit wijzigen zodat een pedagogisch medewerker zonder diploma, onder voorwaarden mag worden ingezet in de voorschoolse educatie.

Een voorwaarde is dat de pedagogisch medewerker een opleiding voor de voorschoolse educatie volgt. Daarnaast moet een andere medewerker met diploma aanwezig zijn. Van de ongekwalificeerde moet de opleiding binnen een jaar afronden.

Laatste nieuws