Kansenongelijkheid in het onderwijs nog steeds groot

07-11 06:05 | bron: Onderwijsland.com

DELFT - Uit het nieuwe rapport van de OESO is gebleken dat er nog steeds veel moet gebeuren om de verschillen in kansen voor kinderen in het Nederlandse onderwijs op te heffen. In het rapport wordt Nederland genoemd als voorloper in integratiebeleid en voorschoolse educatie van migrantenkinderen. Echter scoort Nederland slechter dan bijvoorbeeld Zweden en Groot-Brittannië, aldus de NOS.

In het onderwijs en op de arbeidsmarkt doen vooral kinderen van Marokkaanse, Turkse en Surinaamse afkomst het minder goed. Uit het OESO-rapport komen migrantenkinderen vaker uit gezinnen die over minder financiële middelen beschikken. Voor de schoolcarrière van de kinderen zou dit negatieve gevolgen kunnen hebben. Volgens hoogleraar Diversiteit en Onderwijs, Maurice Crul speelt afkomst een belangrijke rol in de schoolprestaties, ook migrantenkinderen uit rijkere gezinnen doen het over het algemeen minder goed

Kinderen met een niet-Nederlandse achternaam krijgen sneller een lager schooladvies dan kinderen met een Nederlandse achternaam, ook al hebben de kinderen dezelfde score behaalt op hun eindtoets. Dit bevestigt socioloog Illias El Hadioui. Volgens El Hadioui heeft dat niet zozeer te maken met onwil van de basisschoolleraar. ‘Het huidige selectiesysteem is niet neutraal, daar moet wat aan veranderen. Een verkeerd schooladvies is lastig te repareren terwijl het onderwijs juist als een springplank zou moeten fungeren’ aldus de socioloog.

Nederland is het enige land waar migrantenkinderen een slechter beeld hebben van de economie dan autochtone kinderen. Volgens Crul en El Hadioui is het noodzakelijk dat de overheid veranderingen gaat doorvoeren. Brede brugklassen zouden ervoor zorgen dat leerlingen pas later een onderwijsniveau hoeven te kiezen en meer tijd hebben om te laten zien wat ze kunnen, aldus Crul.

Wat denkt u? Welke maatregelen zouden er genomen kunnen worden ter verbetering? Discussieer gratis mee op Onderwijsland.com

Bron: ANP

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
15 nov Verheggen voelde zich onder druk gezet
15 nov Amsterdam kort scholen met hoge ouderbijdrage
15 nov School voor persoonlijk onderwijs naar de rechter
15 nov Schadevergoeding voor gedupeerden Belastingdienst
15 nov Aanpakken schoolstress kan psychische problemen bij kinderen voorkomen
15 nov Werkgevers, geef docenten vertrouwen
15 nov Met deze tips haal je het meeste uit de evaluaties van je opleidingen
14 nov Kamer: onderzoek naar minder lesuren in het basisonderwijs
14 nov CDA wil breder onderzoek naar fouten bij de Belastingdienst
14 nov Minister sluit kortingen pensioenen niet geheel uit
14 nov Project voor verbeteren zeer zwakke scholen succesvol
14 nov Duncan hoopt op muziekles op alle middelbare scholen
14 nov Beheer van betalingen bij zelfservice apparaten kan veel eenvoudiger
13 nov Partijen trekken steun pensioenakkoord in bij korting
13 nov NCOI neemt branchegenoot LOI over
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?