Kansenongelijkheid in het onderwijs nog steeds groot

29-05 06:03 | bron: Onderwijsland

DELFT - Uit het nieuwe rapport van de OESO is gebleken dat er nog steeds veel moet gebeuren om de verschillen in kansen voor kinderen in het Nederlandse onderwijs op te heffen. In het rapport wordt Nederland genoemd als voorloper in integratiebeleid en voorschoolse educatie van migrantenkinderen. Echter scoort Nederland slechter dan bijvoorbeeld Zweden en Groot-Brittannië, aldus de NOS.

In het onderwijs en op de arbeidsmarkt doen vooral kinderen van Marokkaanse, Turkse en Surinaamse afkomst het minder goed. Uit het OESO-rapport komen migrantenkinderen vaker uit gezinnen die over minder financiële middelen beschikken. Voor de schoolcarrière van de kinderen zou dit negatieve gevolgen kunnen hebben. Volgens hoogleraar Diversiteit en Onderwijs, Maurice Crul speelt afkomst een belangrijke rol in de schoolprestaties, ook migrantenkinderen uit rijkere gezinnen doen het over het algemeen minder goed

Kinderen met een niet-Nederlandse achternaam krijgen sneller een lager schooladvies dan kinderen met een Nederlandse achternaam, ook al hebben de kinderen dezelfde score behaalt op hun eindtoets. Dit bevestigt socioloog Illias El Hadioui. Volgens El Hadioui heeft dat niet zozeer te maken met onwil van de basisschoolleraar. ‘Het huidige selectiesysteem is niet neutraal, daar moet wat aan veranderen. Een verkeerd schooladvies is lastig te repareren terwijl het onderwijs juist als een springplank zou moeten fungeren’ aldus de socioloog.

Nederland is het enige land waar migrantenkinderen een slechter beeld hebben van de economie dan autochtone kinderen. Volgens Crul en El Hadioui is het noodzakelijk dat de overheid veranderingen gaat doorvoeren. Brede brugklassen zouden ervoor zorgen dat leerlingen pas later een onderwijsniveau hoeven te kiezen en meer tijd hebben om te laten zien wat ze kunnen, aldus Crul.

Wat denkt u? Welke maatregelen zouden er genomen kunnen worden ter verbetering? Discussieer gratis mee op Onderwijsland.com

Bron: ANP

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
26 jun Duncan hoopt op muziekles op alle middelbare scholen
26 jun 'Twee onderzoekers universiteit Maastricht kwamen weg met fraude'
26 jun Studenten Groningen gaan alcoholmisbruik tegen
26 jun Steeds meer basisscholen bieden Frans of Duits aan
26 jun Leraren kunnen lerarenbeurs 2019-2020 aanvragen
26 jun Onderwijs- en kennisinstelling Aeres kiest voor Coachview
25 jun Tien gevallen van mazelen op Urk
25 jun Tips voor kinderdagverblijven en scholen met deze hitte
25 jun 26 leerlingen Calvijn College herkansen, 50 zijn er geslaagd
25 jun Loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers Tilburg University
25 jun Congres Leren Zichtbaar Maken 2019
25 jun Waarom stichting Wijzers in onderwijs koos voor Prowise GO
25 jun Maak een vliegende start met STEAM
24 jun Geef jongeren al op middelbare school stemrecht
24 jun Meer stabiliteit in bekostiging hoger onderwijs
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?