Kansenongelijkheid in het onderwijs nog steeds groot

12-04 06:03 | bron: Onderwijsland

DELFT - Uit het nieuwe rapport van de OESO is gebleken dat er nog steeds veel moet gebeuren om de verschillen in kansen voor kinderen in het Nederlandse onderwijs op te heffen. In het rapport wordt Nederland genoemd als voorloper in integratiebeleid en voorschoolse educatie van migrantenkinderen. Echter scoort Nederland slechter dan bijvoorbeeld Zweden en Groot-Brittannië, aldus de NOS.

In het onderwijs en op de arbeidsmarkt doen vooral kinderen van Marokkaanse, Turkse en Surinaamse afkomst het minder goed. Uit het OESO-rapport komen migrantenkinderen vaker uit gezinnen die over minder financiële middelen beschikken. Voor de schoolcarrière van de kinderen zou dit negatieve gevolgen kunnen hebben. Volgens hoogleraar Diversiteit en Onderwijs, Maurice Crul speelt afkomst een belangrijke rol in de schoolprestaties, ook migrantenkinderen uit rijkere gezinnen doen het over het algemeen minder goed

Kinderen met een niet-Nederlandse achternaam krijgen sneller een lager schooladvies dan kinderen met een Nederlandse achternaam, ook al hebben de kinderen dezelfde score behaalt op hun eindtoets. Dit bevestigt socioloog Illias El Hadioui. Volgens El Hadioui heeft dat niet zozeer te maken met onwil van de basisschoolleraar. ‘Het huidige selectiesysteem is niet neutraal, daar moet wat aan veranderen. Een verkeerd schooladvies is lastig te repareren terwijl het onderwijs juist als een springplank zou moeten fungeren’ aldus de socioloog.

Nederland is het enige land waar migrantenkinderen een slechter beeld hebben van de economie dan autochtone kinderen. Volgens Crul en El Hadioui is het noodzakelijk dat de overheid veranderingen gaat doorvoeren. Brede brugklassen zouden ervoor zorgen dat leerlingen pas later een onderwijsniveau hoeven te kiezen en meer tijd hebben om te laten zien wat ze kunnen, aldus Crul.

Wat denkt u? Welke maatregelen zouden er genomen kunnen worden ter verbetering? Discussieer gratis mee op Onderwijsland.com

Bron: ANP

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
19 apr Amstelveen College blijft dicht vanwege mogelijke rellen bij examenstunt
19 apr CPB: Cito-score zegt niet alles over een school
19 apr Leraren kunnen lerarenbeurs 2019-2020 aanvragen
19 apr 5 belangrijk vragen om de ideale cursusadministratie software te kiezen
18 apr PO-Raad pleit voor minder lesuren basisschoolleerlingen
18 apr Leraren: verplicht zittend plassen op school
18 apr Advies: laat vmbo-ers met extra vak toe op havo
18 apr CPB: Eindtoets zwaarder laten wegen bij schooladvies bevordert gelijkheid
18 apr 14 juni: PO-Raad congres 2019
18 apr Master Leiderschap in Onderwijs – MLO
17 apr ROUTE 8 grootste digitale eindtoets 2019
17 apr Oranje Nassau College: juist gehandeld met mazelen-alarm
17 apr Docent Zoetermeer had toch geen mazelen
17 apr CDA en D66 willen toch coulanceregeling CBR
17 apr ACM: vervolgonderzoek overname Iddink
Kennispartner
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?