Aanwezigheidsplicht voor studenten verhoogt studiesucces

MAASTRICHT - Uit recent onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat een aanwezigheidsplicht een significant positief effect heeft op het studiesucces voor probleemgestuurd onderwijs, daarom adviseren de onderzoekers nu om dit bij de Maastrichtse opleidingen niet af te schaffen.

Volgens de onderzoekers is het eerste jaar van een student van cruciaal belang voor het bepalen van de kansen om hun studie in het hoger onderwijs af te rondenVeel nieuwe studenten worstelen met de overgang van de middelbare school naar de universiteit en hebben moeite om zich aan te passen aan de academische normen en verwachtingen.

De aanwezigheid in de klas of tijdens het college wordt vaak als belangrijk element beschouwd voor de studieresultaten van de studenten, waarbij de afwezigheid van de student het risico voor slechte resultaten en dus uitval vergroot.

De wetenschappelijke literatuur heeft wel een groot aantal factoren geïdentificeerd die van invloed kunnen zijn op studiesucces.

Bekijk de publicatie van de Maastrichtse onderzoekers Patrick Bijsmans en Arjan Schakel in het wetenschappenlijke tijdschrift hier.

Bron: Universiteit Maastricht, Science Guide

Laatste nieuws