Opleiding Leiding geven aan educatieve veranderprocessen

wanneer? 17 januari 2018 09:00
waar? HCO Den Haag
kosten? € 2.295,-

Leer de eigen verandersituatie vanuit stuurprincipes voor verandering doelgericht beïnvloeden. Herken daarbij het niveau van complexiteit van het veranderthema voor de betrokkenen en leer passende leiderschapsinterventies kiezen. Doe kennis op over de manier waarop u de borging van een verandering kan inbedden in uw kwaliteitssystemen en werkprocessen. 

schoolleidersregister PO

 

Doelgroep(en)
Geregistreerde schoolleiders, stafmedewerkers onderwijskwaliteit.

 

Doelen/ resultaat

 • Deelnemers kunnen vanuit een denkkader voor een educatieve verbetercultuur reflecteren op een veranderthema binnen hun schoolontwikkeling.
 • Deelnemers kunnen hun eigen situatie vanuit stuurprincipes voor verandering doelgericht beïnvloeden.
 • Deelnemers weten wat belangrijk is voor het creëren van draagvlak en eigenaarschap en kunnen dit toepassen binnen hun eigen veranderonderwerp.
 • Deelnemers kennen en herkennen het niveau van complexiteit van het veranderthema voor de betrokkenen en kunnen de daar bij passende leiderschapsinterventies kiezen.
 • Deelnemers kunnen een analyse maken van een verandersituatie (doelgroep, context, inhoud) en een plan van aanpak opzetten en uitvoeren.
 • Deelnemers kunnen zich typeren in een stijl van leidinggeven (inclusief daarbij passende taken ) en op basis hiervan hebben zij zicht op hun persoonlijke profiel van leiderschapstaken en weten waar hun sterke kanten en hun ontwikkelpunten liggen.
 • Deelnemers kunnen een stuurteam inrichten en op transparante wijze de stappen in het veranderproces communiceren met alle betrokkenen en implementeren.
 • Deelnemers kunnen leiding geven aan een team en individuele leraren, gericht op betrokkenheid en resultaat.
 • Deelnemers weten op welke wijze zij de borging van een verandering kunnen inbedden in hun gangbare kwaliteitssystemen en werkprocessen en kunnen de borging voor hun veranderonderwerp realiseren.

Data & tijden

 • 17 januari 2018, 09.00 – 16.30 uur
 • 14 februari 2018, 09.00 – 16.30 uur
 • 14 maart 2018, 09.00 – 12.30 uur
 • 11 april 2018, 09.00 – 12.30 uur
 • 23 mei 2018, 09.00 – 16.30 uur
 • 20 juni 2018, 09.00 – 12.30 uur

Quotes deelnemers opleiding
Sharon Schouwenaar, adjunct-directeur: "Het is een prettige opleiding om te volgen. Alle aangeboden literatuur wordt direct verbonden aan de praktijk en aan datgene wat speelt op school. Hierdoor is het een opleiding die je direct toepast in je dagelijks handelen. De opleiding geeft inzicht in je rol als schoolleider binnen een veranderingsproces. Het geeft handvatten voor de omgang met weerstand, het vormen van een professionele leergemeenschap en je leiderschapstaken.'

 

Marleen Fretz, adjunct-directeur OBS De Kleine Wereld: 'De opleiding is heel praktisch en heeft een goede samenhang tussen de verschillende onderdelen. Je wordt aan het denken gezet. Waar ben ik goed in en waar moet ik mensen om me heen verzamelen omdat ik er zelf niet goed in ben. Ik vond het huiswerk goed te behappen, niet teveel en niet te weinig. En als de opleiding klaar is, ben je ook echt klaar. Geen lange portfolio's.'

 

Richard Young, directeur Het Volle Leven: 'De theorie sluit goed aan bij de dagelijkse onderwijspraktijk. Ook zit er een goede afwisseling tussen theorie en praktijkgerichte opdrachten. Ik vond het een compacte en volledige opleiding. Ook was de opleiding goed bruikbaar voor de schoolontwikkeling.' 

Literatuur
Verplicht:

Fullan,M. & St. Germain,C.(2010) Passie & Kracht in schoolontwikkeling, Handboek voor het creëren van een verbetercultuur. Vlissingen: Bazalt.
Marzano, R.J., Waters,T. & McNulty, B.A. (2010). Wat Werkt: Leiderschap op school, Van research naar resultaat. Vlissingen: Bazalt.
Garmston, R.J. & Zimmerman, D.P. (2015). Groeien als gespreksleider, Omgaan met lastige situaties in een vergadering, training en PLG. Vlissingen: Bazalt.
Fullan, M. & Hargreaves, A. (2013). Professioneel kapitaal, De transformatie van het onderwijs in elke school. Den Haag: Stichting Duurzaam Leren
Kagan,S., Kopmels, D. & Jaeger, B. de(2015). Coöperatief Vergaderen, Een complete aanpak voor actief vergaderen met betrokken deelnemers. Vlissingen: Bazalt.

 

SBU 85

Prijs:

2295,00 EUR

 Poll
Kinderen vanaf 12 jaar moeten gevaccineerd worden
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?